Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Ο ΕΠΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΠΕΩΣ



ΕΠΕΙΟΣ

Ο αρχιτέκτων κατασκευαστής του Δουρείου Ιππου της Τροίας

Επί της αρχαίας οδού Θηβών – Δελφών, και αμέσως μετά την γενέτειρα του ιστορικοφιλοσόφου Πλουτάρχου, Χαιρώνεια, βρίσκεται η ομώνυμη Μυκηναϊκή πόλη Πανοπεύς με τα κυκλώπεια τείχη της, σήμερα Άγιος Βλάσιος Λεβαδείας.
Ο ’Επειός είναι γιος του Πανοπέως και αδελφός της πανέμορφης Αίγλης. ’Ελαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο επικεφαλής, μαζί με τον Σχεδίο και Επίστροφο, τριάντα φωκικών πλοίων. Στους επικήδειους αγώνες προς τιμήν του Πατρόκλου, από τον φίλο του Αχιλλέα, διακρίθηκε ως ο πρωτοπυγμάχος των Αχαιών. Το γεγονός αυτό αποτελεί την πρώτη γραπτή αθλητική μετάδοση αγώνων με ανταποκριτή τον Όμηρο.
Ανάμεσα στο εύστροφο μυαλό του Οδυσσέως, τον γοργό διασκελισμό του Αχιλλέως, την μεγαλοφυία του Διομήδους, την γλαφυρότητα του Νέστορος και την εκρηκτική ορμή του Αίαντος, ο μινύας ’Επειός, κάτοχος υψηλής τεχνικής γνώσεως, προβάλλει ως η νηφάλια δύναμη του ήρωα με το σταθερό βήμα, την βαρειά αλλά καλοζυγισμένη πυγμή, τους χαμηλούς τόνους, την καλοσχεδιασμένη και καλά μελετημένη ενέργεια, την πράξη που έπεται βαθειάς σκέψεως και φθάνει στην ώρα της.
Ο Επειός περισσότερο δοξάστηκε ως ο αρχιτέκτων κατασκευαστής του Δουρείου Ίππου της Τροίας, συμβάλλοντας οριστικά στην πτώση της απόρθητης πόλης μετά από δεκαετή πολιορκία. Στην επιστροφή προσάραξε με τους συντρόφους του στην Μεγάλη Ελλάδα, Κάτω Ιταλία, ίδρυσε την πόλη Μεταπόντιο όπου ανήγειρε ναό στην θεά Αθηνά και αφιέρωσε τα εργαλεία με τα οποία διαμόρφωσε τα ξύλα της Ίδης κατασκευάζοντας το μοιραίο για την Τροία ξύλινο μηχάνημα.

Γιάννης Σ. Γκανάσος

Πανοπεύς (Αγιος Βλάσιος - Βοιωτίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: